svets

SVETSKVÄLL MAG

Snart är det dags för svetskväll där du får prova på gasmetallbågssvetsning (MIG/MAG). Under kvällen får du en introduktion i svetsmetoden och vad den används till och därefter får du prova på genom praktisk träning. Inga förkunskaper behövs – alla är välkomna

Gasmetallbågsvetsning GMAW Gas Metal Arc Welding är mer känd som MIG- eller MAG-svetsning och utvecklades i USA i slutet av 1940-talet. Svetsmetoden bygger på att en trådelektrod eller rörelektrod matas med en mekanisk drivanordning, fram till ett svetshandtag som ser ut som en pistol. Ljusbågen mellan trådelektroden och ett arbetsstycke skyddas av en ström av en inert eller aktiv gas.

Det är en användbar metod för de flesta material och tillsatsmaterial i form av tråd finns för ett stort område av metaller. MIG-svetsning används främst för aluminium samt material såsom rostfritt stål. Den är dock flexibel och kan användas i alla tjocklekar på material och man kan svetsa i samtliga svetslägen.

MIG/MAG-svetsning är en snabb metod, som kräver nästan ingen efterbearbetning för att rensa bort stänk. Däremot är metoden känslig för rost och orenheter som kan orsaka porbildning i svetsen. Eftersom luftdrag stör är metoden ofta olämplig för utomhusarbeten.

Sifferbeteckningar för svetsmetoderna enligt ISO 4063:2010 är följande:

  • MIG-svetsning med trådelektrod -131
  • MIG-svetsning med fluxfylld rörelektrod -132
  • MIG-svetsning med metallpulverfylld rörelektrod – 133
  • MAG-svetsning med trådelektrod -135
  • MAG-svetsning med fluxfylld rörelektrod -136
  • MAG-svetsning med metallpulverfylld rörelektrod -138.

Kom och prova

Ett bra tillfälle för dig som vill prova MIG/MAG. Om du vill fortsätta svetsa kan du gå någon av våra andra kurser i samarbete med Medborgarskolan eller en av våra skräddarsydda kurser.

Kommande kurstillfällen: 9 september, 12 oktober, 11 november, 9 december

Tid: kl 17.30-20.30

Plats: A Lundgren Smide, Tornväktargränd 8 i Bromma

Pris: 1 200 kr (inkl moms). I priset ingår svetspinnar och material. Extra material finns att köpa på plats till självkostnadspris.

Anmälan: här.

Bra att veta: Ändamålsenliga kläder som är långärmade och tåliga, helst bomull. Du får låna svetshjälm och handskar av oss på plats. Ombytesmöjligheter finns på plats.

Kursavgiften faktureras i samband med anmälan. Betalningsvillkor 10 dagar.