Publicerad den

Månadsbrev mars 2018

Hoppas du har ett härligt påskfirande och en skön ledighet. Det kommer bli en händelserik vår och hårt arbete innan en välförtjänt semester. Tiden går fortare än man tror och det är dags att lägga in önskemål om semester. I år erbjuder vi dig som tar minst tre veckors semester under vintermånaderna extra semesterdagar. Det innebär att du kan få upp till en extra semestervecka.

 

DEN MÄNSKLIGA FAKTORN – FINNS DEN?

När det händer en arbetsolycka får jag ofta höra: “det gick inte göra annorlunda” eller “det är tyvärr sådant som händer”. Jag har funderat en del på det och NEJ, så är det inte!! Det är lätt (och skönt) att skylla på den mänskliga faktorn eller yttre omständigheter som vi anser att vi inte kan påverka.

Vi behöver bli bättre på att se de bakomliggande orsakerna till den mänskliga faktorn som leder till en olycka. Det är ju vi som är den! Det är mänskligt att råka göra fel och det gör vi alla – hela tiden. Så våga göra fel! Hur ska vi annars lära oss och kunna åtgärda rätt saker för att förhindra att fler olyckor händer? Om det är slarv, tidspress, rädsla, oförmåga, bristande rutiner eller annat som är orsaken är det dags att vi gör något åt det.

 

EN TRYGG OCH SÄKER ARBETSPLATS

När vi gjorde en omstart i arbetsmiljöarbetet var brister i ansvarsfördelningen av arbetsuppgifter och rutiner inom arbetsmiljöarbetet delar som vi fick ta tag i. Vi vill ha en Kul-Tur där alla verkar för ständiga förbättringar för en trygg och säker arbetsplats med högre trivsel. 5 S är ett forum där vi gjort massor. Förra månaden gjorde Lilla verkstaden flest förbättringar och tog hem andra 5 S-segern i rad. Börja varje 5 S-träff med en säkerhetsgenomgång för att vi ska upptäcka och åtgärda risker för ohälsa och olycksfall i tid.

 

VI LETAR NYTT!

Om du vet någon som letar efter ett samarbete, vill sälja en tomt eller verkstad i Stockholm med omnejd hör av dig. Vi vill helst köpa en verkstad eller tomt i norrort men är öppna för andra möjligheter och placeringar.

 

EN STOR UTMANING FÖR BRANSCHEN

Det är en stor utmaning för branschen att locka nya, unga och hungriga talanger till yrket. För snart två år sedan startade MVR tillsammans med Arbetsförmedlingen en arbetsmarknadsutbildning till stålbyggare. I april börjar den tredje kullen och snart ska de ut på arbetsplatsförlagt lärande (APL). Hojta om du vill bli handledare.

I mars började Ahmad sin praktik för att utveckla sina kunskaper inom svets och smide som sista delen i sin svetsutbildning. Wille är hans handledare.  

 

TROGEN KUND RABATT

I april börjar en nybörjare- och en fortsättningskurs i pinnsvetsning med våra skickliga smeder som kursledare. Just nu erbjuder Medborgarskolan en trogen kund rabatt till de som gått nybörjarkursen och som vill fördjupa sina kunskaper i svetsning.  

 

EKONOMINYTT

Yeah! Vi nådde breakeven i mars och fick till en grym fakturering! Vi har blivit skickliga på att driva in obetalda fakturor. Det är dags att betala ut resultatlöner för första kvartalet och det ska bli spännande att se hur mycket våra projektledare får ut. Alla kämpar och gör ett fantastiskt jobb! Det känns verkligen bra att vi är på väg mot målet!

 

MÅNADENS SÄLJARE

Grattis Rizwan till första ordern! Pling, pling, pling, pling, pling för partier till Lidingö stadshus. Strax därefter plingade Yosef H för ordern på tre ramper till Wacker Neuson. De kommer tillverkas på verkstaden för att sedan levereras till Danmark, Norge och Sverige.

 

VÅRA  PROJEKT

En skön känsla infann sig när alla blev fullt sysselsatta igen! Nu kommer den omvända utmaningen att få resurserna att räcka till… I mars fortsatte blå teamet med MT-stål, avväxlingar och förstärkningar mellan murväggar i nya akutvårdsbyggnaden på Danderyds Sjukhus. I april kommer de montera pelare och börja tillverka förstärkningsstål och terassräcken. Blå teamet  blev färdiga med trappan på Kungsgatan. De byggde ett bjälklag i ljusgården till kv Kejsaren. Teamet monterade aluminiumtrösklar och en avskärmningsvägg till en receptionsdisk i kv Hilton. De gjorde också smidesjobb på T-centralen. Jimmy fick en beställning på räcken i sträckmetall på Humlegårdsgatan åt Tungel Byggare som står i startgropen, grattis! Inför detta gjorde teamet avväxlingssmide.  

Gröna teamet fortsatte med partierna till Husfrun och spärrkioskerna till Slussen. Det var full fart i Handen där installationen av glasfasaden till brf Blicken började ta form. En stor del av glasen är redan på plats. Jobbet är ett av LUNDGRENS största glasfasadjobb! Röda teamet fortsatte med säkerhetsdörrarna som ska monteras i april. Utöver detta gjorde de ett glasskydd till Cousins pizza. De tillverkade 25 vinställ, byggde fem skärmstativ samt gjorde några småjobb till Janax Snickeri. I april ska teamet göra en kopparklädd skjutdörr till Samsungs nya butik på Kungsgatan. De ska också göra handledare till en pool och en ramp av syrafast material till Komponent Byggen.

Gula teamet fortsatte med ljudväggen till On Track i Älvsjö. Glasmontaget blev klart och pergolan är snart färdig. De gjorde glasdörrar till barnbiblioteket i Upplands Väsby. Montaget av räcken och handledare i Nacka fortsatte. Utöver detta tillverkade och monterade de skärmtak, gjorde ett smidesräcke och monterade glasdörrar. Eddings hade fullt upp och vi hade kapacitet över och kunde därför hjälpa till i Smista. Kul att de är på gång! I april drar förskolan i Bandhagen igång igen och tillverkningen av ramperna börjar.   

 

VERKSTADSCHEFEN INFORMERAR

Oxideringsrummet blev klart. Stegarna samt brandsläckarna till heta arbeten blev uppmärkta och numrerade. Du kan kvittera ut de hos Affe. Ett vårtecken som är här är att det är dags att byta till sommardäck på arbetsbilarna. När de är bytta kommer containern att tömmas på allt som inte har med företagets bilar att göra. Lite 5 S – slänga allt onödigt! En underbar känsla!

 

KUL-TUR

Vi presterar mer om vi har kul på jobbet. Vid nästa stormöte tänder vi grillen i vårsolen. En vecka senare drar Röda teamet till Barcelona för att ägna sig åt teambuilding. Det är verkligen kul att du som jobbar hos oss gör det möjligt att LUNDGRENS kan bidra i Eezers arbete att minska mödradödligheten i Afrika. Under våren kommer vi bygga MC-ambulanser i Burundi och åka till Kenya på en uppföljningsresa. Vi har också LUNDGRENS årliga sommarfest att se fram emot innan vi skiljs åt för semester.

– SLUT –

 

       Aktuella datum i april 2018

 • Onsdag 4 april kranbilsutbildning
 • Torsdag 5 april Deadline lön
 • Torsdag 5 april svetsarprövning svetskurs
 • Måndag 9 april kursstart MMA steg 1 kl 18.00. Kusledare Samer Azzam
 • Tisdag 10 april lifutbildning grund + rep Bromma
 • Torsdag 12 april massage kl 06.30-10.30 lunchrummet vån 1
 • Fredag 13 april kl 13.30 Stormöte. Grillen tänds kl 14.00
 • Söndag 15 april sista ansökningsdag sommarsemester
 • Onsdag 18 april säkra lyft Bromma
 • Onsdag 18 april till lördag 21 april röda teamets teamresa till Barcelona
 • Torsdag 19 april kl 18.00 kursstart svetskurs MMA steg 2 kursledare Yosef Hakimi
 • Fredag 20 april besked om sommarsemester
 • Fredag 20 april liftutbildning på engelska Bromma
 • Onsdag 25 april löneutbetalning
 • Måndag 30 april-6 maj Burundi (MC-ambulanser Eezer)
 • Måndag 30 april arbetstid kl 06.30-13.15 (6 h)
 • 5 S – förbättringsfabriken varje fredag kl 13.4(meddela din gruppledare om du inte kan komma)
 • Planeringsmöte varje fredag kl 10.00 i stora konferensrummet

 

 SAVE-THE-DATE

 Sommarfest 15 juni